Muistattekos sen tunteen, kun astuu vastasataneelle lumelle, ja ilmalennon aikana hoksaa, että siellähän oli jäätä alla. Pikkupoikana edessä oli kaksi vaihtoehtoista tapahtumasarjaa. Jos mukkaus suuntautui eteenpäin, sattui yleensä polviin, ihan saakelisti. Eikä se polvilumpioiden hinkkaaminen lumisilla lapasilla yhtään auta.

Jos turvat taas tuli vedettyä takaperin, jäi ainakin minulle mieleen se hassu narskahdus, joka lähtee takaraivosta, kun se ottaa pompun jäästä. Kummankin tapahtumaketjun päätteeksi yleensä vähän itkettiin ja sitten jatkettiin lumisotaa.

Nyt lähes 50 v ikäisenä vastaava nuppaus johtaa siihen, että vähintäänkin tulee vietettyä pari viikkoa sängyn pohjalla. Toisessa kädessä on purkillinen buranaa ja toisessa lapasessa purkillinen lihasrelaksanttia.

Tässä kuluneen viikon aikana tuli todistettua, että näillä keleillä ei riitä kynsillä varustettu nelivetokaan. AlmaVet-klinikan ovesta on astellut/vaappunut/kannettu sisään päivittäin selkävaivaisia koiraparkoja. Bambimainen jäätiköllä eteneminen saattaa näyttää hauskalta, mutta takaan, että myös koiruuksilla tulee kyljet kipeiksi. Tänään klinikan penkeillä istuskeli kiireisimpänä aikana 3 selkävaivaista potilasta. Tepponen jakeli kipulääkkeitä ja saikkua kuin paraskin TK- tohtori. Ortopedit hierovat karvaisia käsiään yhteen, tiedossa on ristisideoperaatioita ja uusi mersu.

Olkaa nyt hyvät ihmiset varovaisia, jos itse hapuilette nastakenkiä tai käytte postilaatikolla varmuuden vuoksi konttaamalla, niin ei se koirakaan siellä pärjää. Erityisen tarkkana on oltava koiravanhusten ja pentujen kanssa. Nivelrikkoisella koiravanhuksella liukastuminen voi ihan oikeasti johtaa tilaan, jossa ei ole enää mitään tehtävissä. Pentukoira voi puolestaan loukata itsensä niin, että vaivasta saa harrastuksen koko loppuelämäksi. Älkää nakelko niitä lumipalloja liukkaalla alustalla, ja välttämättä ei kannata mennä lenkille sinne järven jäälle.

Jos vahinko kuitenkin sattuu ja koiraparka vetää niin sanotusti huolella turvat, pysähtykää hetkeksi ja arvioikaa tilanne. Selkäydinkanavan vauriossa ja vakavissa murtumissa liikkuminen voi pahentaa tilannetta merkittävästi. Onko näkyviä vammoja? Pääseekö koira ylös?

Jos ylöspääsy ei onnistu, rauhoittele koiraa ja soita apua. Ole varovainen, sillä kovista kivuista kärsivä koira voi purra varoittamatta. Jos koira on kooltaan sellainen, että sen voi kantaa, nosta koiruus hallitusti syliin, älä pahenna vammaa. Jos ylöspääsy on vaikeaa, avusta ja tue ylösnousussa. Muista yhä olla varovainen, lempeä koiruuskin voi kivun vuoksi olla pahalla päällä. Jos vamma on vähänkin vakavampi, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Monesti asiaa kannattaa lähestyä oman itsensä kautta, jos itsellä törröttäisi luunkappale sääressä tai eteneminen ei onnistu kuin konttaamalla, menisinkö lääkäriin.

Parhaat vinkit loukkaantuneen koiran turvalliseen käsittelyyn, mm. nostamiseen ja siirtämiseen, opit mukavasti eläinlääkärien Tepon ja Suvin opastuksella EISPUREn kurssilla Toiminta hätätilanteissa ja ensiapu.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *Helle

Helle

Nyt näyttäisi siltä, että toukokuulle saadaan sittenkin aikaiseksi pieni helle. Minä se en oikein välitä helteestä, Andy McCoyn sanoin, meikäläisen kroppa ruskettuu jo räntäsateessa. Meillä asuu taloudessa kolme koiruutta ja nämä karvakasat jakavat kanssani saman…