Nyt näyttäisi siltä, että toukokuulle saadaan sittenkin aikaiseksi pieni helle. Minä se en oikein välitä helteestä, Andy McCoyn sanoin, meikäläisen kroppa ruskettuu jo räntäsateessa. Meillä asuu taloudessa kolme koiruutta ja nämä karvakasat jakavat kanssani saman toiveen, kaikki asteet yli 15 celsiuksen ovat hanurista. Jotakuinkin tasan viisi vuotta sitten saatiin Heinolan takapihalla vastaavissa olosuhteissa aikaiseksi pienoinen hätätilanne.

Oli kevään ensimmäinen aurinkoinen ja lämmin päivä. Meidän nudismiin taipuvat ipanat olivat heittäneet talviturkin nurkkaan. Terassilla ryntäili ympäriinsä kaksi lähes kelteisillään olevaa mukeloa. Keskellä terassia oli kipollinen saippuavettä ja vekarat puhaltelivat saippuakuplia. Jo edesmennyt schäferimme Loordi oli tuolloin täydessä iskussa, ja siten saippuakuplat saivat kyytiä. Lapset ja koira ryntäilivät noin puolisen tuntia lämpöisellä, auringonpaahteisella terassilla. Sisälle tultaessa Loordi vetäytyi syrjään, meni makuulleen ja lakkasi reagoimasta ulkosiin ärsykkeisiin. Sen hengitys oli kiihtynyttä, suun limakalvot olivat epätyypillisen punaiset ja suusta tuli vaahtoutunutta sylkeä.

Koska meillä pyörii nurkissa pari eläinlääkäriä, oli orkesterilla nuotit valmiina seuraavaa kappaletta varten: Lordi, tuo reipas 40 kg murikka kannettiin hellällä niskaperseotteella kylmään suihkuun. Suihkutilaan kiikutettiin myös tuuletin. Puhurin ja vesipärskeiden keskellä koiraparka sai vielä lihashieronnan. Ensiaputoimien käynnistymisen jälkeen Lordille asennettiin hätädiagnoosin varmistamiseksi kuumemittari pakoputkeen. Mittarin näyttöön pläjähti lukema 40,7C, eli lämpöhalvaus… Toukokuussa, terassilla, ensimmäinen lämmin päivä ja mitätön, riehakas leikki.

Loordin hoitona oli siis jäähdytys ja lihasten kevyt hieronta. Hieronnan tavoitteena on varmistaa, että viilentävä vesi läpäisee turkin ja kastelee myös pohjavillan ja ihon. Lisäksi hieronta parantaa verenkiertoa ja näin jäähdytysvaikutus leviää koko elimistöön. Elimiston jäähdyttämisessä on tärkeää huolehtia siitä, että jäähdytys ei jää paikalliseksi, jääpalapussi ei tässä tapauksessa ole paras vaihtoehto. Riskinä on paleltumisvammat ja kun jäähdytys jää paikalliseksi, saattaa päänupin sisäinen termostaatti pahimmillaan todeta että nyt on kylmä ja elimistö lyökin päälle lämmityksen. Vaikka toinen käsi on pakkasessa, ja toinen uunissa, niin ei ole keskimäärin hyvä olla.

Nisäkkäiden jäähdytysjärjestelmissä on selkeitä ja merkittäviä eroja. Ihminen jäähdyttää elimistöään hikoilemalla. Neste sitoo hyvin lämpöä ja siten iholle erittyvä hiki on erittäin toimiva jäähdytin. Jos oikein tulee kuuma, alkaa meilläkin hengitys kiihtymään, nupissa olevat lämpösensorit pistävät läähättimen päälle. Uloshengitettyyn ilmaan on sitoutunut kosteutta ja siten myös enemmän lämpöä ja niinpä tomumaja jäähtyy.

Koirilla ei ole hikirauhasia, tai on, mutta vaan anturoissa, siksi niitten tassut haiseekin aina pakaralta. Älkääkä selittäkö, että haisee popkornilta, ei haise. Koirien jäähdytysjärjestelmä on viritetty siten, että ne lisäävät hengitystiheyttään sitä mukaan, kun sisäinen termostaatti ehdottaa. Suuremmassa riskissä ovat koirat, joilla hengityskyky on jostain syystä rajoittunutta, eli ylipainoiset ja lättäkuonoiset koirat viettävät siestaa. Niitten paikat on huonosti viritetty päivätyöskentelyä varten, enemmän yötöistä tykkäävät.

Loordi sai siis lämpöhalvauksen ulkona, alkukesästä ja leikkimällä. Ei tarvitse olla neropatti keksiäkseen, että umpioidussa autossa lämmöt nousee vielä herkemmin.

Kun ja jos epäilet, että koiruudella on lämpöhalvaus, on syytä ryhtyä toimeen, ja vähän saakelin nopeasti. Kun lämpö nousee yli 42 asteen, alkaa proteiinien denaturoituminen. Veressä ja kudoksissa oleville valkuaisaineille käy kuten kananmunan keitossa valkuaiselle. Ei kulje kiinteä tavara hyvin suonissa.

Alla on toimintaohjeet. Nämä jopa kannattaa silmäillä läpi ja kertoa kaverillekin.

Älä sählää. Poista koira lämmöstä, tai lämmönlähde koiran vierestä. Kastele koira kunnolla, pohjaturkki ei kastu helposti. Varmista hyvä tuuletus. Hiero koiran lihaksia kevyesti. Ota yhteys eläinlääkäriin ja kerro tilanne, eläinlääkäriä kiinnostaa potilaan tajunnan taso, hengitysfrekvenssi, limakalvojen väri sekä ihon ulkonäkö.

Vakava lämpöhalvaus on yksi ikävimmistä hätätilanteista. Ennuste on varauksellinen ja tilanne päättyy usein huonosti, hoidosta huolimatta. Lievemmät tapaukset onneksi paranevat kotikonsteilla. Tärkeimpänä ohjeena on ennaltaehkäisy, kuvittele itsesi tilanteeseen turkki päällä ja mieti, onko nyt hyvä olla.

Hellejakson aikana ei muuten saa lenkkeillä, terassilla pitää ihmisen istua. Tosipuheissaan olisi suotavaa, että pitkät lenkit tehtäisiin aikaisin aamulla tai illalla, pahimman helteen taituttua. Ja jos pakko on lähteä päivällä liikkeelle, niin kostuttakaa sen koiruuden turkki ja vältelkää asfalttia. Koittakaapa itse köpötellä paljain jaloin pikitiellä, tulee rakkoja varpaisiin.

Nauttikaa tulevasta helteestä, huomioikaa yksikkömuoto, se voi oikeasti olla kesän ainoa…

Kun haluat oppia vielä enemmän lämpöhalvauksesta ja kuinka hädän hetkellä toimitaan ja pelastetaan koira, kipaise kurssille Koiran akuutit sairastumiset. Sen lisäksi, että opit PALJON asiaa lämpöhalvauksesta, opit VALTAVASTI monesta koiran sairaudesta ja niiden ensioireista. Osaat toimia tilanteen vaatimalla vakavuudella. Tunnistatko mm. seuraavien sairauksien ensioireet ja tiedät, mitä tehdä: mahalaukun kiertymä, virtsatietulehdukset ja -tukokset, kohtutulehdus, vierasesineet vatsalaukussa ja moni tutumpi vaiva, kuten oksentelu ja ripulointi, silmä- ja korvatulehdukset. Näin muutama mainiten. Tule jo mukaan!

2 Kommentit

  1. Hannu Kaski

    Kiitos tarpeellisesta muistutuksesta ja hyvistä ohjeista .

    Vastaa


  2. Heini Halme

    Kiitos hyvistä ohjeista👍ja kurssi on meille koiran omistajille avuksi moneen asiaan😊

    Vastaa


Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *