Vammat ja haavat – Osa 6 – Auton alle jäänyt koira

Auton alle jääminen on yksi tavallisimmista vakavien vammojen aiheuttajista koirilla. Videolla Suvi kertoo millaisia vammoja auton alle jäänyt koira voi saada ja mitä tilanteessa kannattaa huomioida. Ennaltaehkäisy on näissäkin tilanteissa ensiarvoisen tärkeää ja etenkin pimeään aikaan muista pukea heijastimet myös koiralle! Pidä koiraa vapaana vain valvotusti  ja opeta koiralle hyvä luoksetulo.

Ohjeet hätätilanteessa toimimiseen löydät nopeasti kohdasta HÄTÄENSIAPU

INFO

AUTON ALLE JÄÄMINEN

Ulkoiset vammat ovat nähtävissä, mutta usein sisäiset vammat ovat merkittävin tekijä koiran selviämisen kannalta. 

Jos näet tilanteen jossa koira jää auton alle, tilannekuvaus auttaa tilan vakavuuden arvioimisessa. Arvioi auton vauhti ja mieti mihin kohtaan koiraa on osunut (pää, takaosa, jäikö täysin alle vai osuiko vain osittain).

ARVIOI

 1. Päähän kohdistunut isku. Arvioi tajunnantaso, ovatko pupillit normaalit ja yhtä suuret, reagoiko koira ympäristöön normaalisti?  

2. Murtumat.  Arvioi pystyykö eläin seisomaan ja käyttämään kaikkia jalkojaan? Onko raajojen asento normaali? Aiheutuuko kovaa kipua liikuteltaessa? Näkyykö avomurtumia?

3. Hengitys. Rintaonteloon kohdistuva isku aiheuttaa usein ilmarinnan ja/tai vakavia keuhkojen sisäisiä verenvuotoja. Hengityksen helppous ja hengitystiheys kertovat onko aihetta epäillä hengityselinten vakavaa vammaa. Kylkiluumurtumat ja kipu voivat myös vaikeuttaa hengittämistä.  

 4. Sisäisen verenvuodon mahdollisuus. Sisäinen verenvuoto yleinen seuraus auton alle jäämisessä.

5. Limakalvojen väri. Limakalvojen väri voi heti tapahtuman jälkeen olla vaalea, mutta värin pitäisi palautua melko nopeasti normaalin vaaleanpunaiseksi.  Jos limakalvot ovat epätyypillisen vaaleat, voidaan epäillä sisäistä verenvuotoa tai sokkia.

6. Syke. Tuntuuko pulssi hyvin? Mikä on sydämen lyöntitiheys? Korkea syke voi viitata verenvuotoon.

 

KOIRAN NORMAALIT ELINARVOT

Linkistä selviää koiran normaali ruumiinlämpö, sydämen syke, hengitys ja limakalvojen väri.

 

HÄTÄENSIAPUOHJE

Täältä löydät ohjeet loukkaantuneen eläimen käsittelyyn, tajuttoman koiran ensiapuun, paineluelvytykseen, sokkiin ja kuolleeksi toteamiseen.

 

ENSIAPUOHJEET

Täältä löydät ohjeet haavojen ja murtumien sekä hammasvaurioiden ensiapuun.

BLOGITARINAT

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *