Myrkylliset kasvit levät ja sienet

Teppo kertoo meille miten yleisiä koirien sienimyrkytykset ovat ja miten tulee toimia jos koira on päässyt sieniä maistelemaan. Videon katsomalla saat tärkeää tietoa myös muista myrkyllisistä kasveista. Keskustelemme lisäksi sinilevästä, sen myrkyllisyydestä ja siitä miten tulee toimia jos koira on päässyt sinilevän kanssa tekemisiin.

Koiran ensiapukurssi

INFO

SINILEVÄ

Sinilevän (syanobakteeri) veteen erittämä myrkky voi aiheuttaa koiralle myrkytyksen. Sinilevämyrkytykset ovat koirilla harvinaisia.

ENSIAPU:

Jos epäilet että koira on uinut sinilevää sisältävässä vedessä, on ensiapuna koiran peseminen puhtaalla vedellä. Jos alla kuvattuja oireita esiintyy, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

OIREET1:

Teoriassa voi käydä niin, että koiruus pääsee juomaan vettä, jossa on siinä määrin paljon juurikin sitä sinilevää joka sopivissa olosuhteissa tuottaa myrkkyä. Tällöin oireina voisi olla vaikkapa neurotoksiinia sisältävän veden latkimisen jälkeen:

 • Kuolaaminen ja kyynelvuoto.
 • Tajunnan tason heikkeneminen.
 • Jos tilanne on vakavampi, voi seurauksena olla lihasjäykkyys ja kohtausmainen nykiminen.
 • Pahimmillaan neurotoksiinit voivat johtaa halvausoireisiin ja hengityksen pysähtymiseen.

HOITO1:

Ylläkuvatut oireet alkavat nopeasti altistumisen jälkeen, usein jo muutamassa minuutissa.
Hoitoon pitäisi päästä kiiruusti, ja se on oireenmukaista, eli lisähappea, nesteytystä ja kohtausten estämistä lääkinnällisin keinoin, ennuste oireiden ilmetessä on kuitenkin huono.

OIREET2

Maksamyrkkyä sisältävä sinilevähörpyn jälkeen oireet alkavat myöhemmin, yleensä altistuksesta on kulunut jo useita tunteja tai jopa päiviä. Oireina voi olla:

 • Oksentelu ja ripuli.
 • Verinen uloste.
 • Keltaisuus.
 • Maksa-arvojen nousu.

HOITO2

Hoito on jälleen oireen mukaista eli oksennuksenestolääkitys, suoliston toimintaa rauhoittavat lääkkeet sekä maksan tukihoito siten, että maksa ei turhaan rasitu. Maksamuutokset ovat vakavia ja läheskään kaikki eivät selviä hoidosta huolimatta.


INFO

SIPULIKASVIT

Sipulikasvit (myös valkosipuli, purjo) aiheuttavat koiralle punasoluvaurioita. Pahimmillaan sipulin syöminen aiheuttaa koiralle vakavan anemian ja voi johtaa jopa kuolemaan. Huomioi että myös jatkuvasti pienissä määrin syötetty sipuli on haitallista!

OIREET:

Oksentelu ja ripuli
Ruokahaluttomuus
Anemia

ENSIAPU:

Okseta koira jos saat sen kiinni sipulin syönnistä tai tiedät että sipulia maisteltu ihan äskettäin. Katso ohjeet kohdasta OKSETTAMINEN
Tilanteesta riippuen tarpeen voi olla antaa lääkehiiltä. Kysy ohjeet eläinlääkäriltä!

HOITO:

Sipulimyrkytyksen saanut koira on vietävä pikaisesti eläinlääkärin hoitoon. Ajoissa aloitettu hoito on myrkytystapauksessa elintärkeää.

5 kommenttia.

 1. Voiko oireet 1 ilmetä lievempänä ohimenevänä kohtauksen tyyppisenä, mikäli levää on vain vähän? Koiramme oli uimassa jonka jälkeen koiran kuivauksen aikana se alkoi kuolaamaan runsaasti ja maiskauttelemaan suutaan, aivan kuin olisi yrittänyt avata sitä siinä onnistumatta. Samalla katseli yläviistoon. Tämä kesti varmaankin minuutin tai alle ja meni sitten ohi. Sen jälkeen koira on ollut aivan normaali.

  1. Kysyin asiaa Suvilta ja periaatteessa on kuulemma ihan mahdollista.
   Terv. Hanne 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *