Koiran ripuli ja oksentelu
Yksi oksennus tai muutama löysä uloste eivät yleensä ole hälyttäviä oireita koiralla, mutta jotkut vatsaoireet voivat olla hengenvaarallisia ja vaativat pikaista hoitoa!
Katso video jolla Teppo kertoo koiran vatsavaivoista. Videon alapuolella on info aiheesta ripuli ja oksentelu. Sivun lopusta löydät linkkejä aihetta koskeviin blogikirjoituksiin.
INFO
RIPULI
ENSIAPU:
- Ripulin hoitoon tarkoitetut vapaakaupan valmisteet ovat tehokas ensiapu ripuliin.
- Nykysuosituksen mukaan koiria ei enää paastoteta.
- Ripulissa tulisi varmistaa, että ruoka hyvin sulavaa. Ruoka tulisi tarjota pieninä annoksina, useita kertoja päivässä. Ripulissa suoliston limakalvo vaurioituu. Limakalvovaurioiden paraneminen nopeutuu jos ruoka on riittävän energiapitoista ja helposti sulavaa. Paastottaminen puolestaan hidastaa solujen uusiutumista. Kysy koirallesi sopivaa toipilasruokaa eläinlääkäriltäsi.
MILLOIN HOITOON?
- Pennuilla yleisoireinen ripuli (jos pentu on selvästi väsynyt ja vetämätön) vaatii aina hoitoa.
- alle 6kk ikäisillä pennuilla ripuli johtaa nopeammin kuivumiseen ja jopa verensokerin laskuun.
- Jos koira ei kykene juomaan riittävästi, oksentaa nesteen tai ripulia tulee merkittävän paljon, on seurauksena kuivuminen. Kuivunut eläin on apaattinen ja väsynyt. Limakalvot ovat kuivat ja nahkeat. Silmät voivat olla kuopalla ja iho ei palaudu normaalisti. Elimistön kuivuminen on tila, joka vaatii eläinlääkärin hoitoa!
- Jos ripuliuloste on selvästi kauttaaltaan verensekaista tai jos uloste on pikimustaa, eläinlääkäriin tulee olla yhteydessä. (Pieni määrä kirkasta verta ripulin joukossa on harvoin vaarallista. Veri on lähtöisin peräsuolesta tai paksusuolen loppuosasta).
SYYT:
- Suuri osa ripuleista aiheutuu siitä, että koira on syönyt jotain normaalista poikkeavaa: Mieti onko muutoksia ruokavaliossa, onko voinut löytää jotain pilaantunutta ulkoa tms.
- Tartunnallisia ripuleita on myös säännöllisesti liikkeellä, ripuloiva koira pidetään erillään vieraista koirista.
MUUTA HUOMIOITAVAA:
- Kaikki koirat ripuloivat joskus. Suurin osa ripuleista ei vaadi eläinlääkärin hoitoa.
- Ulostaminen pieniä määriä vähän väliä ja lievä vaisuus eivät ole aikuisella koiralla henkeä uhkaavia merkkejä ja tila on usein hoidettavissa kotikonstein.
- Oireiden kesto, voimakkuus, eläimen yleisvointi ja ikä vaikuttavat siihen, minkälaista hoitoa tarvitaan ja onko tarpeen hakea eläinlääkärin apua.
- Vatsan kosketusarkuus/turvotus ovat huolestuttavia oireita. Katso ohjeet vatsan tunnusteluun kurssilta Vatsaontelon tunnustelu
INFO
OKSENTELU
ONKO SE VAKAVAA?
- Koiran oksentelu voi olla harmitonta, kertaluonteista, lievää, kroonista tai merkki vakavasta sairaustilasta.
- Lievä oksennus- tai ripulitauti koirilla on melko yleistä, eikä se vaadi lääkehoitoa.
- Jos oksenteluun liittyy yleisoireita (väsymys, vetämättömyys, apaattisuus, kipuilu), on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin.
- Jos oksenteluun ei liity ripulia ja koira on selvästi kipeän oloinen, eläinlääkäriin tulee hakeutua nopeasti! Oksentamisen taustalla voi olla suolitukos!
KIINNITÄ HUOMIOTA SEURAAVIIN ASIOIHIN
- Oksentaako koira heti ruokailun tai juomisen jälkeen vai mahan ollessa tyhjä?
- Liittyykö oksentamiseen selvää mahakipua?
- Onko oksennuksessa verta?
- Edeltääkö oksennusta pahoinvointi ja kakominen?
- Lentääkö oksennus kaaressa, vai pulauttaako vain vähän oksennusta suustaan?
- Kuinka usein koira oksentaa ja kuinka suuria määriä?
- Onko ongelma krooninen ongelma vai akuutti?
- Ikä: Huomioi että pennuilla tila heikkenee nopeasti!
- Vatsan kosketusarkuus/turvotus ovat huolestuttavia oireita. Katso ohjeet vatsan tunnusteluun kurssilta Vatsaontelon tunnustelu